DE STAL VAN DINGO?
“Ja hoor eens, het is hier de stal van Dingo niet!” Met dit Turkse gezegde wordt een plek bedoeld waar alles kan en alles mag, een plek zonder regels, een plek waar de muziek te hard staat en mensen zomaar in en uit lopen. Dingo zelf schijnt een ezel te zijn geweest.

Half Leeg - Hollandse Nieuwe Festival

www.hollandsenieuwe.nl/hn12/index.xql
Geinspireerd op pessimisme en de prachtige film 'You, the living' van Roy Andersson hebben we deze voorstelling in korte tijd ontwikkeld in het Hollandse Nieuwe Festival bij Productiehuis MC.

De recensie van Jelena Barisic in de festivalkrant:
"In de wereld van Half Leeg houdt het nooit op met regenen. In bakken komt het naar beneden. De doorweekte leden van de 'Stichting ter bevordering van het Pessimisme' lijken er vrede mee te hebben. Ze hebben belangrijkere dingen om over te klagen tijdens hun bijeenkomsten: moordenaars, pedofielen, de Holocaust en mensen die scheetjes laten en het vervolgens proberen te ontkennen.

De Stichting is er voor elkaar. Iedereen mag er zijn verhaal doen en als er weer een plensbui aankomt schuilen ze samen onder de tafels. Alle problemen zijn even klote, de persoonlijke en de globale. Schaamteloos mogen de leden janken, zeiken en depressief over tafels heen hangen. In een wereld van ellende en onzekerheid biedt de groep van zes structuur aan elkaars leven.

Binnen dertig minuten weet de Stal van Dingo verschillende hilarische karakters van de Stichting te illustreren. De jongen met opgetrokken kniekousen (Thijs Bloothoofd) hupst onzeker mee met de groep, in de hoop dat er iemand eindelijk naar zijn verhaal luistert. Een druilerige vrouw (Lenne Koning) vraagt god om vergiffenis voor alle mogelijke slechteriken op de wereld. Alleen de monoloog van de psychiater (Thijs Gilbert) valt weg als de overige leden ongemakkelijke dansjes doen. Daarmee wordt even de vaart uit de voorstelling gehaald.

Jose Montoya maakt indruk met enkel een megafoon in zijn hand: hoor hoe hij lijdt, zie hoe hij tergend kruipt, rolt en hangt. Zijn overdramatische spel werkt flink op de lachspieren, maar weet ook tegenstrijdige vragen uit te lokken. Zijn het allemaal aanstellers, een stel zielenpieten zonder ballen? Of hebben ze ergens wel gelijk? Half Leeg wekt gevoelens op die heen en weer slingeren tussen medelijden, spot en herkenning. Het stuk wisselt humor en ernst af en blijft er uiteindelijk ergens tussenin hangen. Daarmee zou zelfs de grootste pessimist de kundigheid en potentie van het stuk wel in moeten zien."

Regie: Ilgin Abeln Spelers: Thijs Bloothoofd, Lenne Koning, Thijs Gilbert, Senna Gourdou, Abdelkarim el Baz, José Montoya Begeleider: Jan Taks


< Terug naar het overzicht